preporod

Večer kakvu do sada Prijedor nije imao

Mevludsko-poetska večer

O.R.

Uoči otvorenja džamije Sultan Mahmuda l. u džematu Čaršija-Stari Grad, u Ljetnoj bašti Grada Prijedora, 22. jula održana je Mevludsko-poetska večer uz eminentna imena naše kulturne i duhovne scene.

Mevlud je proučila renomirana grupa Rejjan, poznate ilahije i kaside izvodili su hafiz Burhan Šaban i hafiz Aziz Alili, dok je narator poezije Abdulaha Sidrana, Dželaludina Rumija, Junusa Emrea bio velikan našeg bosanskog glumišta maestro Izudin Bajrović uz performans derviša iz tekije Mesudijje.

Prema riječima prisutnih ovo Prijedor na ovakvom profesionalnom i umjetničkom standardu još nije imao. Ljetna bašta na kojoj inače nastupaju u Kulturnom ljetu Grada Prijedora mnogobrojna regionalna imena muzike i kulturnog stvaralaštva, bila je ispunjena Mevludsko-poetskim sadržajem koji se čuo na glavnoj ulici u Prijedoru. Emocije prisutnih, koji su ispunili Ljetnu baštu bile su ogromne. Po prvi put je Burhan Šaban pjevao u Prijedoru, hafiz Aziz Alili učio Šehide dok se eho „ptica bijelih“pronosio glavnom ulicom Prijedora.

Veče koje će zasigurno Prijedorčani dugo pamtiti. Na večeri je bio prisutan i Mustafa-ef. Cerić, glavni imam Medžlisa Prijedor Benjamin-ef. Hodzić, glavni imami Medžlisa Bosanska Krupa, te Medžlisa Zadar i Sisak iz susjedne Hrvatske kao i mnogobrojni imami. Koncept mevludsko-poetske večeri je pokazao da ljudi u ovom dinamičnom i turbulentnom svijetu vole ipak poslušati lijepu smirenu riječ uz milozvuke naja, sema derviša i kasida.

Medžlisi

bs-ba

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

2022-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281990381279059

Islamska Zajednica