preporod

Položen kamen temeljac za Islamski centar u Maljevcu

U mjestu Maljevac, Općina Cetingrad u Republici Hrvatskoj, 1. maja 2023. godine je položen kamen temeljac za izgradnju islamskog centra. Njegov završetak očekuje u naredne dvije-tri godine, a prostirat će se na 434 kvadratna metra

HAMDIJA NESIMOVIć

Skupu je prisustvovao veliki broj gostiju i zvanica iz vjerskog, političkog i kulturnog života iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Među njima su bili izaslanik reisul-uleme bihaćki muftija hafiz Mehmed-ef. Kudić, predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj akademik muftija Aziz-ef. Hasanović, njegov zamjenik i direktor Islamske gimnazije u Zagrebu Mevludin Arslani, potpredsjednik Sabora IZ u BiH dr. Mirza Šabić, sekretar Mešihata i predsjednik Medžlisa IZ Zagreb mr. Nermin Botonjić, glavni imam MIZ Zagreb kurra hafiz mr. Aziz Alili, izaslanik slovenačkog muftije Senad-ef. Karišik, premijer Vlade Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, zamjenik županice Karlovačke županije Dejan Mihajlović, zamjenik načelnice Općine Cetingrad Osman Mušić, župnici župa Sv. Antuna Padovanskog i župe iz Topuskog fra Ivo Bošnjak i fra Ante Pervan i brojni drugi.

Brojni muslimani iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, osim svojim prisustvom i novčanim prilozima su željeli dati podršku izgradnji islamskog centra, koji će koštati oko 1,5 miliona eura.

I mladost će stasavati s izgradnjom centra

Svečanost je učenjem Kur’ana otvorio Enis Bašić, učenik prvog razreda osnovne škole. On i ostala omladina džemata Maljevac, koja je svakog dočekala s riječima doborodošlice i vodom za osvježenje, bili su ohrabrenje i svojim pristupom potvrdili da treba graditi islamski centar. Njegovom izgradnjom stasavat će i sazrijevati omladina ovoga džemata, koja će se o njemu brinuti i čuvati islam.

Slijedila su obraćanja imama domaćina Admir-ef. Muhića, predsjednika IO i glavnog imama Medžlisa IZ Karlovac Semira Čovića i Almir-ef. Šabića, zamjenika županice Karlovačke županije Dejana Mihajlovića, fra Ive Bošnjaka i premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića.

“Hvala vam što ste došli. Nama potpora i podrška puno znače. Mi u malom mjestu radimo velike stvari. Možda nemamo dovoljno kapaciteta, ali naše je srce toliko veliko da svi u njega stanete. Često se znamo šaliti da je Maljevac centar svijeta. Mi danas to dokazujemo postavljanjem kamena temeljca za Božiju kuću u kojoj ćemo veličati Njegovo ime, ali i družiti se i odgajati našu djecu”, kazao je efendija Muhić.

Muftija Hasanović je naglasio da će ovaj islamski centar biti mjesto okupljanja, zajedništva, dijaloga i uvažavanja.

“Islamski centar u Maljevcu ima svoju posebnu vrijednost jer odražava nužnost i potrebu muslimana koji žive na području ove tri-četiri općine Cetingrad, Vojnić, Glina i Topusko, jer će imati muslimani ovih prostora adekvatan vjerski prostor za vjersko i kulturno jačanje svoga duhovnoga i identitetskoga bića. Mešihat Islamske zajednice daje potporu ovom projektu da se izgradi ovo hvale vrijedno i Bogu ugodno djelo, a to je izgradnja novog islamskog centra jer će on značiti ponos i zadovoljstvo muslimana u Hrvatskoj“, kazao je muftija Hasanović.

Poruka mira, zajedništva, humanosti i suživota

U svom obraćanju u svojstvu izaslanika reisul-uleme muftija bihaćki hafiz Kudić je kazao da se Islamska zajednica u BiH raduje svakom ovakvom ili sličnom projektu te da podržava sve što doprinosi prosperitetu, njenom jačanju i uopće razvoju vjerske svijesti i savjesti.

“Islamska zajednica u BiH je institucija koja gaji islamski identitet na području BiH, ali svakako i izvan domovinskih temelja kao što je Republika Hrvatska, gdje muslimani u jednom mozaiku s drugim vjernicima čine jedno kompletno društvo. Cijenimo status koji ima Islamska zajednica u Hrvatskoj. Od 1916. godine do sada Hrvatska je priznala islam kao religijsku zajednicu, a s druge strane sve potrebne aktivnosti dio su zajedničkog suživota muslimana s drugim vjerskim zajednicama. Današnji kamen temeljac je poruka mira, zajedništva, humanosti i suživota“, rekao je muftija Kudić.

Svečani čin polaganja kamena temeljca

Pred kraj programa upriličen je svečani čin polaganja kamena temeljca. Zajednički su ga položili, uz učenje tekbira, akademik muftija Hasanović, muftija bihaćki hafiz Kudić, džematlija Hasib Omanović i imam Muhić.

Na kraju, odlomak iz Kur’ana je proučio glavni imam MIZ Zagreb kr. hfz. Alili, a dovu zamjenik muftije Arslani.

Ponešto su nam o svečanosti prozborili i prisutni.

„Zahvalan sam Allahu što doživi početak izgradnje islamskog centra. Na taj trenutak sam čekao 25 godina. Vjerujem da će džemat Maljevac i njegove džematlije dokazati da su dostojni reprezentatvnog islamskog centra kroz koji će mnogi putnici nemuslimani s više poštovanja gledati islam i muslimane“, kazao nam je džematlija Ibrahim Ljubijankić.

Zuhra Ćehić na svečanost je došla iz Konjica.

„Prevalila sam dug put da bih prisustvovala ovom velikom događaju za džemat Maljevac. Došla sam da dovom i novčano pomognem izgradnju islamskog centra i molim Allaha da čim prije bude njegovo svečano otvorenje“, kazala je za Preporod.

Program svečanosti, koji je vodila Adisa Muhamedagić je obilovao ilahijama koje su izvodili članovi Hora Gazije, Idriz Hasanović i Ajla Muhić uz sudjelovanje tamburaškog orkestra Osnovne škole Cetingrad.

Osnovne karakteristike džemata i islamskog centra

Džemat Maljevac je osnovan 1998. godine. Tada je kupljena kuća i prenamijenjena je za mesdžid u kojem se odvijaju sve vjerske aktivnosti. Godinu kasnije Ferid Alibegić je uvakufio 4.000 kvadratnih metara zemljišta za mezarje koje se nalazi u Širokoj Rijeci. U 2013. godini džemat je kupio parcelu površine 2.500 kvadratnih metara. Prilikom kupovine tog zemljišta uz postojeći mesdžid planirano je da se na njemu gradi islamski centar što se i ostvarilo. Zaslužan za osnivanje džemata bio je rahmetli Ferid Alibegić, a kasnije za njegovo funkcionisanje zasluge pripadaju dugogodišnjem muteveliji rahmetli Sulji Bašiću. Džemat Maljevac danas čini 176 porodica. Sjedište džemata Maljevac nalazi se uz sami granični prijelaz za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Maljevac Velika Kladuša, Bosna i Hercegovina.

Imamsku dužnost u džematu Maljevac je od 1998. do 2007. godine obavljao Azim-ef. Durmić, a od 2007. u džematu djeluju i rade imam Admir-ef. Muhić i muallima Nejla Muhić.

Idejno rješenje Islamskog centra uradila je arhitektica dr. Alma Pinjić iz Jablanice, dok je glavni projekt uradila arhitektica Željka Tomašić iz Zagreba. Arhitektici dr. Almi je na svečanosti uručena vakufnama, a projektantici Željki zahvalnica. Munara će biti visoka 22,5 metra, a centralna kupola, uz tri male, bit će visine 11,5 metara.

Medžlisi

bs-ba

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282054806384881

Islamska Zajednica