preporod

U penziju ispraćen tuzlanski imam Ajdin-ef. Džafić

E. O. B.

Svečanim programom upriličenim u tuzlanskoj Džindijskoj džamiji je u petak, 6. januara 2023. godine, u penziju ispraćen imam Ajdin-ef. Džafić.

Svečanosti su prisustvovali glavni imam Medžlisa Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović, hatib Džindijske džamije Elmedin-ef. Avdibašić, džematlije ovog i susjednih džemata, kao i gosti.

Glavni imam Huskanović je klanjao džuma-namaz i održao hutbu ovom prilikom u Džindijskoj džamiji. Hafiz Huskanović je na svečanosti upriličenoj poslije džuma-namaza uputio čestitke i riječi zahvale efendiji Džafiću za 40 godina imamske službe na području Medžlisa Tuzla. Ovim svečanim povodom glavni imam je, u ime Medžlisa Tuzla, uručio hediju odlazak na umru efendiji Džafiću.

Riječima zahvale obratio se i Ajdin-ef. koji je istakao svoju radost zbog gesti koje su mu ukazane povodom odlaska u penziju. Svečanost u Džindijskoj džamiji nastavak je susreta koji su organizovani ovim lijepim povodom. Naime, u posljednim danima mjeseca decembra, tačnije 29. decembra 2022. godine, u sjedištu Medžlisa Tuzla upriličen je prijem povodom ispraćaja u penziju Ajdin-ef. Džafića. Ovom prigodom, čestitke i riječi zahvale uputio je glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović koji je prenio i selame predsjednika Medžlisa Tuzla prof. dr. Amira Karića. Hafiz Huskanović je iskazao zahvalnost efendiji Džafiću za njegov misijski rad i doprinos u radu Zajednice poželivši mu dobro zdravlje u penzionerskim danima koji su pred njim. Biranim i emotivnim riječima kolegama se obratio Ajdin-ef. evocirajući sjećanja na svoj radni vijek koji je proveo u tuzlanskim džematima od 80-ih godina.

Imami Medžlisa Tuzla izrazili su svoje zadovoljstvo što su imali priliku da sarađuju s Ajdin-efendijom. Ovo je bila i prilika da se zajedno prisjete i najupečatljivijih momenata sa zajedničkih projekata tokom proteklih godina. Efendiji Džafiću u ime kolektiva MIZ Tuzla uručene su skromne hedije kao znak pažnje i zahvalnosti.

Na oba susreta evocirana su lijepa i draga sjećanja smještena u radni vijek ovog tuzlanskog imama koji je svečanim aktivnostima ispraćen u zasluženu penziju.

Ajdin-ef. Džafić rođen je 1960. godine u Donjim Raincima. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Imamsku službu u Medžlisu Tuzla obavljao je od 1982. godine i to u džematima Lipnica i Džindijska džamija. Na službu u Džindijsku džamiju je došao je 2009. godine i iz ovog džemata je i ispraćen u zasluženu penziju. Cjelokupan radni vijek proveo je na imamskoj službi u Medžlisu Tuzla.

Medžlisi

bs-ba

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

2023-01-15T08:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282063396077252

Islamska Zajednica