preporod

Hafiska dova Madžidu Aganhodžiću

U džamiji Medrese “Osman-ef. Redžović” u Visokom je 11. marta 2023. godine proučena hafiska dova Madžidu Aganhodžiću, učeniku 2. razreda ove škole.

M.K.

Hafiska dova je velika radost za cijelu društvenu zajednicu, a pogotovo je to veličanstven događaj kada uz roditelje hafize i njihovo dijete nauči Kur’an napamet. K tome, za jednu uspješnu i vibrantnu odgojno-obrazovnu zajednicu kakva je Medresa “Osman-ef. Redžović” dodatni uspjeh je da su roditelji novog hafiza profesori u ovoj medresi.

I doista, sve ovo je dodatno uveličalo svečanost koja je u subotu, 11. marta ove godine, upriličena u Velikom Čajnu kod Visokog gdje je nakon podne-namaza proučena hafiska dova novom mladom hafizu Madžidu Aganhodžiću, učeniku 2. razreda Medrese “Osman-ef. Redžović.

U svojstvu domaćina, na početku programa hafiske dove dobrodošlicu gostima je poželio direktor Medrese mr. Dženan-ef. Handžić. Kao izaslanik muftije sarajevskog obratio se dr. Samed Omerdić koji je, uz čestitke hafizu, muhaffizu i porodici, podsjetio na poziciju hafiza u jednoj društvenoj zajednici.

Nakon predstavljanja biografije novog hafiza, učenja kur’anskih odlomaka od strane prisutnih hafiza, diplomu o položenom hifzu pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uručio je izaslanik reisul-uleme hafiz doc. dr. Mensur-ef. Malkić. Ukazujući na značaj vezivanja za Božiju riječ, dr. Malkić je poručio kako su trud i odricanje jednog hafiza sami po sebi pouka i predavanje.

Nakon obraćanja zvaničnika i uručivanja hafiske diplome, hafisku dovu Madžidu je proučila njegova majka hafiza Adisa Aganhodžić, profesorica.

Hifz

bs-ba

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282067691164899

Islamska Zajednica