preporod

Održano Prvo međunarodno takmičenje u hifzu Kur’ana Časnog

Rijeka

AMINA SVRAKA

U Rijeci je u periodu od 11. do 13. maja održano Prvo međunarodno takmičenje u hifzu Kur’ana Časnog, u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj uz podršku Ministarstva vakufa i islamskih poslova Države Katar

Takmičenje je upriličeno povodom obilježavanja desete godišnjice svečanog otvorenja Islamskog centra Rijeka. Svečanom otvorenju takmičenja, koje je upriličeno 11. maja u Islamskom centru u Rijeci prisustvovali su generalni sekretar Vijeća takmičenja Khaled Yassin, koordinator svih svjetskih takmičenja u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, predstavnik Diyaneta (Turska), te ambasadori država Katar, Kraljevine Saudijske Arabije, Turske, Egipta, Alžira i Maroka. Takmičenje je održano u kategoriji Hifz cijelog Kur’ana i okupilo je 26 hafiza i kurra hafiza iz oko 20 zemalja. Uslov za učešće na takmičenju jeste da je hafiz stariji od 35 godina, što ovo takmičenje čini jedinstvenim u svijetu, što je istakao i predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj muftija Aziz-ef. Hasanović.–

„Na ovaj način htjeli smo hafizima iskazati poštovanje i počast, da dolaze ovdje i prenose svoje iskustvo, a čini nas sretnima što su se odazvali svi oni koje smo pozvali na učešće. Nastojat ćemo da ovo takmičenje bude godišnja manifestacija povodom svečanog otvorenja Islamskog centra u Rijeci. Ovo nije značajno samo za Rijeku, već za našu Zajednicu, ali i cijelu Evropu i šire, jer na ovaj način okupljamo hafize iz svih dijelova svijeta – to treba isticati kao jednu univerzalnu vrijednost, kao univerzalnost Kur’ana koja nas okuplja“– kazao je akademik muftija Aziz-ef. Hasanović.

Tročlanu Ocjenjivačku komisiju činili su: kurra hafiz mr. Aziz-ef. Alili - predsjednik komisije, i članovi kurra hafiz Osman Šahin (Turska) i kurra hafiz Fahed Kharouf (Sirija). Kurra hafiz Aziz-ef. Alili je istakao kako je velika odgovornost biti predsjednik ove komisije, ali i koliko je važna uspostava ovakvog vida takmičenja hafiza.

“Nadam se da će ovaj grad, ovaj Medžlis postati prepoznatljiv po tome što okuplja starije hafize”, kazao je on i dodao kako je posebno radostan zbog ustanovljenja Nagrade za doprinos učenju Kur’ana i kur’anskih nauka.

Ove godine Nagrada je posthumno uručena rahmetli hafizu prof. dr. Fadil-ef. Fazliću i hafizu Bajramu Ajetiju u odsustvu.

“Dosta smo učili od rahmetli profesora hafiza Fadila Fazlića, s jedne strane kroz njegovu preciznost, s druge strane kroz blagost prema takmičarima. Hafiz Bajram Ajeti najduže je član komisije na takmičenju u Zagrebu - stoga mi je drago da je ustanovljena ovakva nagrada koja će biti dodjeljivana svake godine alimima i hafizima koji su doprinijeli i doprinose kur’anskim naukama, ali i da će poticati sve one koji djeluju na tom polju”, kazao je kurra hafiz Alili. Generalni sekretar Vijeća takmičenja Khaled Yassin ukazao je na važnost ovog takmičenja, kazavši kako je jedan od ciljeva izraz poštovanja prema hafizima.

“Na ovaj načim šaljemo poruku i našim mladim hafizima. Nije fokus na takmičenju, već na hafizima i njihovom trudu na putu očuvanja Božije riječi, oni su ti koji čuvaju vjeru”, poručio je Yassin.

Glavni imam Medžlisa Rijeka Hidajet-ef. Hasanović izrazio je nadu da će ovo postati tradicija.

“Vjerujem da će ovo takmičenje postati tradicija, da ćemo se svake godine ovdje sastajati, te da će kao takvo postati prepoznatljivo i u našoj Bosni i Hercegovini - kako bismo se sastajali i družili s Časnim Kur’anom ovdje u Rijeci“, kazao je Hasanović.

Nakon takmičarskog dijela nastupanja hafiza u subotu (13. maja) proglašeni su pobjednici takmičenja: 1. mjesto: Abdullah Abdurahman Shawala (Kraljevina Saudijska Arabija), 2. mjesto: Rachid Boustta (Maroko), 3. mjesto: Baydemir Hasan (Turska). Namjera je, pored tradicionalnog i svjetski poznatog takmičenja u Zagrebačkoj džamiji, koje je četvrto najstarije takmičenje te vrste u svijetu i dio Svjetskog kataloga takmičenja u učenju i hifzu Kur’ana Časnog, organizirati takmičenje u učenju Kur’ana u Rijeci za sve one koji zbog propozicija ne mogu učestvovati na drugim takmičenjima, a vrsni su poznavatelji i učači Kur’ana, prije svega hafizi - što će Islamski centar Rijeka učiniti dodatno prepoznatljivim širom svijeta.

Medžlisi

bs-ba

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282067691286769

Islamska Zajednica