preporod

Obilježen 7. maj „Dan džemata i džamija“

Tešanj

RAŠID ORLOVIć

I ove godine je na području Medžlisa Tešanj realiziran bogat sadržaj u povodu 7. maja - Dana džamija iz koga izdvajamo dva programa koji su provedeni o ukviru Programa Rijaseta IZ u BiH

Centralna manifestacija Medžlisa Tešanj povodom Dana džamija održana je u petak, 7. maja 2023. godine, poslije akšam-namaza u džematu Novi Miljanovci kao 22. tradicionalna „Večer Kur’ana“.

U okviru programa Kur’an su učili: kurra hafiz mr. Aziz-ef. Alili iz Hrvatske, hafiz Burhan Bozkurt iz Turske, hafiz Mahmut Sağir iz Turske, Resul-ef. Alić i Zejd-ef. Svraka.

Selame i dobrodošlicu svim prisutnima uputio je džematski imam Bersad-ef. Kozlić, a prigodno su se obratili glavni imam Medžlisa Tešanj Fuad-ef. Omerbašić i Mensur-ef. Pašalić u ime Rijaseta IZ u BiH.

„Džamija u džematu Novi Miljanovci je jedna od 618 porušenih džamija u agresiji na BiH. Na njenim temeljima izgrađena je nova veleljepna džamija s dvije munare. Sve to dokazuje da pored rušitelja i neprijetelja islama koji ruše džamije i zabranjuju da se u njima uče ajeti Kur’ana Časnog i veliča Allah, dž.š., postoje i oni koji grade džamije, upućuju na dobro i odvraćaju od zla. Muslimani ovih prostora su se oduvijek opredjeljivali prema dvjema ključnim odrednicama u životu – Kur’anu i džamiji. Hvala Bogu da smo mi generacija koja nastavlja tu praksu, generacija koja gradi i obnavlja džamije, uči i sluša učenje Kur’ana, nastojeći u život pretočiti njegove odrednice“, istakao je u svom obraćanju glavni imam Omerbašić. Premijera dokumentarnog filma “Tešanjske džamije 1992-2022” održana je u atriju Medžlisa Tešanj 11. maja 2023. godine. Na premijeri su se prisutnima obratili muftija zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam Medžlisa Tešanj Fuad-ef. Omerbašić i režiser filma Sedžad Ibrahimkadić. Film je snimljen u produkciji Medžlisa Tešanj i Smart televizije iz Tešnja. Scenario za ovaj dokumentarni film uradili su glavni imam Fuad-ef. Omerbašić i Rašid Orlović, a režirao Sedžad Ibrahimkadić.

U snimanju filma korišten je arhiv Medžlisa Tešanj (videozapisi o džamijama iz 1994. godine, fotografije u ratu oštećenih džamija, zapisnici Višeg suda u Doboju o uviđaju na licu mjesta o oštećenju džamija iz 1995. godine i odobrenja nadležnog općinskog organa za sanaciju džamija), te izjave imama, predsjednika IO Medžlisa i općinskih načelnika iz tog perioda.

U svom obraćanju muftija zenički je istakao da je Medžlis IZ Tešanj u mnogo čemu prvi, čestitao Medžlisu, glavnom imamu i svima koji su na bilo koji način pomogli da nastane ovo značajno djelo i dodao:

„Period agresije na Bosnu i Hercegovinu jedan je od najtežih perioda u našoj historiji, stoga on zaslužuje da se osvjetljava, da se o njemu priča i da se o njemu govori s različitih aspekata. Medžlis Tešanj je na ovaj dokumentarni način prikazao taj jedan vrlo bitan segment vlastite historije. Ovo je iznimno važno i dragocjeno svjedočanstvo”, kazao je muftija Dizdarević.

Nakon prvog dokumentarnog filma o tešanjskim džamijama iz 2015. objavljenom na YouTube kanalu ovo je drugi dokumentarni film o tešanjskim džamijama, a njegovo težište je ratni period 1992-1995.

Nakon premijere film je emitovan na Smart TV Tešanj i postavljen na YouTube kanalu.

Medžlisi

bs-ba

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282080576188657

Islamska Zajednica