preporod

40. godišnjica džemata Essen: Nastavlja se rad na infrastrukturi i odgoju čestitih generacija

Njemačka

N. N.

U džematu Essen u Njemačkoj je 7. maja održana svečana manifestacija obilježavanja važnog jubileja, 40 godina aktivnog rada i djelovanja ovog džemata.

Svečanost je nastupom otvorio hor Medžlisa Islamske zajednice Mostar. Imam džemata Džemal-ef. Hasandić je poselamio prisutne, zaželio dobrodošlicu, posebno izaslaniku reisul-uleme, mostarskom muftiji Salem-ef. Dedoviću, savjetniku reisul-uleme za Zapadnu Evropu Senaid-ef. Kobilici, glavnom imamu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) Aldin-ef. Kusuru, predsjedniku IZBNJ Zenahiru Mrakoviću, glavnom imamu NRW Nedžad-ef. Nuhiću te ostalim gostima, posebno velikom broju imama Medžlisa NRW koji su bili prisutni.

„Ponosan sam na svoju porodicu, na svoj džemat, na sve svoje predsjednike i članove Odbora, na omladinu i učenike mekteba, na svoje kolege, s kojima sam ovaj period radio i živio, na sve svoje džematlije i molim Allaha da ih sve nagradi svakim dobrom. Gradeći džamiju u proteklom periodu smo izgrađivali sebe, a nova džamija je za naše mlade generacije i budućnost“, kazao je efendija Hasandić.

Predsjednik džemata Almir Brčaninović, koji je bio dijete mekteba džemata Essen, obratio se prisutnima i podsjetio na razvojni put džemata od privatnih domova u kojima su se u početku okupljali do uspostave džemata, zadnje četiri decenije i tok izgradnje nove džamije.

Zenahir Mraković je u ime IZBNJ čestitao na jubileju, naglasivši kako će novi objekat džemata Essen dati nove vrijednosti gradu, pokrajini NRW, ali i čitavoj Zajednici u Njemačkoj. „Obaveza nam je da, kao evropskom narodu, koji dijeli vrijednosti islama i evropejstva, budemo vidljivi i prisutni u javnom prostoru. Na nama je zadaća, da tu uradimo i angažiramo se institucionalno jačajući i izgrađujući jaku Zajednicu“, kazao je on. Aldin-ef. Kusur je u svome obraćanju podsjetio na obavezu zahvalnosti Allahu, ali i zahvalnosti generacijama koje su utemeljile ovaj džemat, i koji su ga izgrađivali i grade danas novu džamiju.

Nedžad-ef. Nuhić, glavni imam Medžlisa NRW, je podsjetio na simboliku datuma 7. maja, Dana džamija u Islamskoj zajednici, ustrajnost džematlija Essena na očuvanju vjere i tradicije te čestitao i jubilej i početak izgradnje nove džamije. Senaid-ef. Kobilica je ukazao na važnost preuzimanja emaneta vjere mlade generacije kao što je primjer predsjednika džemata Essen, koji je prošao kroz mekteb ovoga džemata i danas je već dugogodišnji njegov predsjednik.

„Važan je naš doprinos ovome društvu u njegovu poboljšanju i on se postiže boljom organizacijom i jačanjem institucija, boljoj unutrašnjoj organiziranosti naše zajednice“, kazao je Kobilica.

Muftija mostarski Salem-ef. Dedović je domaćinima u svoje ime, ali i kao izaslanik reisul-uleme čestitao jubilej, naglašavajući važnost očuvanja identiteta, i vjerskog i nacionalnog.

„Mi smo kao narod koji baštini naslijeđe Muhameda, a.s, otvoren za drugog, čuvajući svoje i poštujući drugog, i nismo nikad bili neko ko će dopustiti da nas se sprečava i ograničava u našim pravima. Mi smo kao narod otvoreni za sve i svakoga dobronamjernog drugog, i mi svojim djelima demantujemo one koji o nama šire neistine“, kazao je muftija.

Poručio je da kroz čuvanje porodice i džemata čuvamo sebe i učestvujemo aktivno u javnom životu.

Muftija je na kraju proučio dovu za sve prisutne i hairli izgradnju novog džamijskog kompleksa.

Medžlisi

bs-ba

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282084871155953

Islamska Zajednica