preporod

Otvorena džamija u Glavičinama: Svjedočanstvo bosanskog duha

Medžlis Konjic

ESAD BAJIć

Udžematu Glavičine, Medžlis Islamske zajednice Konjic, je u subotu, 6. maja 2023. godine, upriličen program svečanog otvorenja džamije.

Imam džemata Glavičine Mumin-ef. Vrače u svom obraćanju prisjetio se ukratko historijata izgradnje džemata i džamije u Glavičinama, budući da je nova džamija sagrađena na mjestu ranije sagrađene manje džamije, koja svojim prostorom više nije mogla zadovoljiti potrebe ovog rastućeg džemata.

Nakon obraćanja imama obratio se i predsjednik Džematskog odbora Ismet Halilović koji je u svom izlaganju zahvalio svim vakifima koji su uložili svoj imetak, vrijeme i trud u temeljnu rekonstrukciju ove džamije.

Dobrodošlicu i prigodnu poruku u ime MIZ Konjic, uputio je glavni imam Refik-ef. Delić koji je u svom obraćanju skrenuo pažnju na važnost džamije u kontekstu odgoja djece.

„Mi danas svi ovdje u džematu Glavičine dijelimo radost otvorenja nove džamije. Novog mjesta u kome ćemo Allahu, dž.š., padati na sedždu ali i mjesta u kom ćemo obezbijediti adekvatne uslove našoj djeci za mektepsku pouku na kojoj će od svojih imama naučiti o vjeri“, istakao je.

Prisutnima se obratio i predsjednik Izvršnog odbora MIZ Konjic Ćibo Džemail koji je naveo kako je temeljna rekonstrukcija džamije u Glavičinama jedan od najvećih projekata Medžlisa u posljednje vrijeme, ali nikako i jedini.

Naglasio je da MIZ Konjic nastavlja s inicijativama na unapređenju džamija, mekteba i drugih vakufskih objekata na svom prostoru.

U svom obraćanju gvardijan franjevačkog samostana u Konjicu fra Ferdo Boban, čestitao je vjernicima ovaj svečani dan i zaželio im napredak i mir.

Čestitku u ime Grada Konjica uputo je gradonačelnik Osman Ćatić koji je istakao kako će ovaj objekat u svom novom izdanju pružati mogućnosti za duhovnu nadogradnju, susrete, kulturne i obrazovne aktivnosti.

U ime organizacije „Crveni polumjesec“iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na svečanosti je govorio direktor Mahmud Ali.

Skupu se obratio i izaslanik muftije mostarskog mr. Salem-ef. Dedovića, hafiz Aid-ef. Tulek, direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru.

„Ova naša džamija nas vodi na tome putu i ona će, ako Bog da, biti mjesto gdje će naša djeca i naša omladina učiti o pravim vrijednostima, vrijednostima naše vjere, naše domovine, naše kulture, naše tradicije i svega onoga što smo mi kao narod, kao Bošnjaci, ovdje, evo šest stotina godina baštinili“, kazao je hafiz Tulek.

Prije završnog obraćanja izaslanika reisul-uleme dodijeljena je vakufnama vakifi Ibtihal Tarmum koja je s najvećim iznosom novca učestvovala kao vakif u izgradnji ove džamije te zahvalnicu i progodan poklon organizaciji „Crveni polumjesec“i njenom direktoru Mahmudu Aliju koji je kao opunomoćenik vakife primio i njenu vakufnamu.

U svom obraćanju izaslanik reisul-uleme muftija Edhem-ef. Čamdžić dotakao se mnogih aktuelnih tema današnjice, naglašavajući potrebu za pravilnim odgojem, mirom, suživljenjem i njegovanjem dobrosusjedskih odnosa.

Iskazao je zadovoljstvo da čuje kako su među onima koji su davali prilog za džamiju i komšije drugih vjera, jer budućnosti nema bez dobrosusjedskih odnosa. To nije važno samo ovdje nego širom Bosne i svugdje u svijetu.

„Često sam čuo kako neko govori da smo mi osuđeni da živimo zajedno. Mi nismo osuđeni, ovo je nas Allah, dž.š., počastio. Ovo je najveći bosanskohercegovački resurs koji mi imamo, a to je da smo zajedno, da smo izmiješani, braćo moja draga. U toj izmiješanosti ne smijemo živjeti jedni pored drugih nego jedni s drugima.

To nas uči ova džamija i njeni dobrotvori“, kazao je muftija Čamdžić.

Svečani program otvorenja džamije svojim glasovima uljepšali su članovi hora „Sejfullah“iz Konjica izvođenjem ilahija i kasida.

Činu svečanog otvorenja prethodio je večer ranije i mevludski program u ovoj džamiji. Izaslanik mostarskog muftije i glavni vaiz na mevludskoj svečanosti bio je glavni imam MIZ Jablanica Ekrem-ef. Hodžić.

„Mi vrlo često ne vjerujemo u sebe, vrlo često druge cijenimo više nego sebe, a evo ovakvi primjeri pokazuju da u našem džematu, našoj Islamskoj zajednici, imamo snagu, imamo čestitost i riješenost da ostanemo jaki u svom vjerovanju i snažni u svom djelovanju. Ta snaga ste vi, naše džematlije, ta snaga smo mi, naše jedinstvo. A najljepši ukras svake džamije je vjernik koji u njoj skrušeno molitvu obavlja i dijete koje u njoj mekteb pohađa i o svojoj vjeri uči“, kazao je ovom prigodom efendija Hodžić.

Medžlisi

bs-ba

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282119230894321

Islamska Zajednica