preporod

Deveti maj u Mostaru: Jezgro očuvanja vrijednosti

Mostar

H. EMINOVIć

Nizom aktivnosti u Mostaru je, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Jedinstvene organizacije boraca s udruženjima proisteklim iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata, Udruženja i Saveza logoraša, obilježen 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom, 30. godišnjica početka udruženog zločinačkog poduhvata na grad Mostar, Dan Zlatnih ljiljana, Dan logoraša BiH, Dan Evrope.

Centralni program upriličen je na Mostarskim šehitlucima gdje su brojne delegacije iz javnog i društvenog života u Mostaru i Hercegovini položili po jedan ljiljan na spomen-ploči. O važnosti ovog datuma, te univerzalnim vrijednostima na koje navedeni događaji podsjećaju govorio je novoizabrani predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Mostar Esad Kosić.

„Ovaj datum se obilježava još od 1945. godine kao Dan pobjede na fašizmom. Mi slijedimo tradicionalne antifašističke vrijednosti i taj datum obilježavamo kao i ostali antifašisti u Evropi. Nažalost, fašizam se pojavljuje u mnogim državama oko nas“, kazao je Kosić.

Istakao je da je zastava s ljiljanima posljednja priznata antifašistička zastava, što se desilo u Parizu 1995. godine.

„U toj krvavoj i žestokoj borbi mi smo pokazali da ne spadamo ni u jednu nacionalnu klasu, da smo pravi antifašisti i da je nama mjesto tu gdje i jeste u Evropi. Međutim, Evropa to ne može da prepozna, ali doći će vrijeme da i mi dođemo na svoje“, prokomentirao je Kosić.

Za otvorenu agresiju HVO-a i HV-a na slobodni Mostar Kosić kaže da pripadnici ARBiH tretiraju kao napad Hitlerove Njemačke na slobodnu Jugoslaviju, Italije na Albaniju i Etiopiju, kao napadače koji su htjeli uništiti sve što je normalno i ljudsko.

„Taj događaj je tretiran od strane pravosuđa. Proglašen je kao udruženi zločinački poduhvat zbog kojeg ljudi leže 200 godina u zatvoru. „Oni su taj dan izabrali licemjerno, na Dan borbe protiv antifašizma. Pokušali su da stvore nacionalističku-fašističku tvorevinu na teritoriji zemlje koja je priznata od strane cijelog svijeta, koja je imala svoju zastavu, grb, svoju vojsku i policiju“, rekao je Kosić.

On je kazao kako borba za slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu još uvijek traje te da ova zemlja i danas trpi udare od političkih partija iz susjednih zemalja i cijele Evrope koje neće da prepoznaju stvarne motive borbe ARBiH.

„Ne znam razloge, a čini se da je zbog toga što u BiH živi ‘puno’ muslimana“. Mislim da smo mi veće demokrate već svi oko nas, što nam pokazuje slika Mađarske, Srbije, Hrvatske... i odnos prema izbjeglicama. Mislim da je demokratija još ostala na ovim prostorima i da se jedino ovdje razvija“, poručio je Kosić.

Na kraju programa mostarski imami su proučili hatma-dovu pred duše plemenitih šehida i na taj način afirmirali tradicijske vrijednosti manifestacije Dani mevluda i zikra, odnosno blagajskog dovišta koje je tokom minulih stoljeća imalo slične vjerske sadržaje.

Mozaik

bs-ba

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282136410763505

Islamska Zajednica