preporod

Hadži Ahmet-ef. Ibrahimagić: Živio je za džemat

Naši merhumi

B. PERVA

Allahovo određenje je bilo da hadži Ahmet-ef. Ibrahimagić preseli na ahiret 22. aprila 2023. godine nakon napunjenih 67 godina i 11 dana ovodunjalučkog života. Eto, suđeno mu je bilo da april bude mjesec njegovog rođenja i njegove smrti. Bio je insan vedre čehre i optimističkog gledanja na prolazni i Vječni život. Kako kaže njegova supruga hadži Elzana znao je kazati: “Meni je i ovaj život lijep, a nadam se da će budući, vječni biti još ljepši.” Pošto je preselio u Ankari (Turska) dženaza-namaz je obavljena pet dana kasnije, 27. aprila 2023. Prva dženaza klanjana je u 15 sati u haremu džamije Dobrinja 1-C5, u kojoj je obavljao imamsku misiju do odlaska u zasluženu penziju, a druga na mezarju Ravne Bakije gdje je i ukopan. Dženazama je prisustvovao velik broj njegovih džematlija, školskih kolega, prijatelja. Samo iz njegovog razreda iz Gazi Husrev-begove medrese bilo je jedanaest kolega.

Teško je pisati o preseljenju na ahiret školskog druga, jer nas veže mnogo uspomena. Kad je bio hatib u Tabačkom mesdžidu bio sam mu redovan džematlija. Hutbe su mu bile aktuelne, seriozne i kratke. Imao je izoštren osjećaj za mjeru. Kad je završena njegova džamija na Dobrinji 1-C5 napustio je Tabački medžid i postao prvi imam ove novosagrađene džamije.

“Hadži Ahmet-ef. Ibrahimagić je bio alim koji je u različitim oblastima imamskog djelovanja ostavio dubok trag. Bio je čestit čovjek i izuzetno vrijedan imam. Teško je nabrojati sve njegove rezultate, koliko se godina brinuo i hizmetio našim džematima, koliko je djece podučio našoj vjeri, koliki je njegov doprinos Zajednici. Uložio je veliki trud za izgradnju džamije na Dobrinji. Živio je za ovu džamiju i za svoj džemat”, kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić prisjećajući se njegovog rada i doprinosa Zajednici.

Ahmeta efendiju u džematu na Dobrinji naslijedio je Memfad-ef. Drkić.

“Dugo smo se poznavali, a dobro se upoznali u posljednje dvije i po godine. Želja da džemat napreduje razvila je veliko prijateljstvo, ali i mentorstvo. Volio je vjeru i džamiju, volio je podučavati džematlije, a posebno djecu vjeri. Njegova ljubav i trud izrodili su jedan lijep i složan džemat u kojem je milina raditi”, kazao je efendija Drkić o svom kolegi.

Rahmetli Ahmet se od kolega iz Medrese najviše družio s Ismet-ef. Zejnilovićem. On je na dženazu došao čak iz Amerike.

“Ahmet -ef. Ibrahimagić ostavio je dubok trag u Islamskoj zajednici. Cijeli život je bio imam. Službovao je u džematima na području medžlisa IZ Sarajevo, Gradačac, Zenica. Izgradio je džamiju u sarajevskom naselju Dobrinja 1-C5. Porodično smo se družili. On i njegova supruga Elzana bili su veoma nagodni. I dok sam imao stan u Sarajevu više sam bio kod njega nego u vlastitom stanu”, istakao nam je efendija Zejnilović.

Rahmetli Ahmet efendija rođen je 11. aprila 1956. godine u Ljubetovu kod Zenice. Osnovnu školu završio je u zavičaju, potom Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Daljnje obrazovanje nastavlja na filozofskom fakultetu, a diplomirao je na Odsjeku orijentalistike. Brak sklapa s Elzanom koja je, također, završila orijentalistiku na Filozofskom fakultetu. U sretnom braku dobijaju sina Omara i kćerku Hanu od kojih (zasad) imaju pet unuka: Emira, Farisa, Mahira, Nadira i Eldara.

Svoju imamsku misiju, koju je časno obavljao, završio je 2020. godine, a njegove džematlije pamtit će ga po velikom trudu i strpljenju koje je uložio u izgradnji džamije i formiranju džemata na Dobrinji 1-C5. Ističu da je radio tiho, nenametljivo, ali i temeljito, te da je njegova posvećenost gradnji džamije i džemata vidljiva i danas.

Mozaik

bs-ba

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282162180567281

Islamska Zajednica