preporod

Louati: U Francuskoj postoje državna islamofobija i rasizam

Novousvojeni zakon u Francuskoj pod nazivom “Principi jačanja poštivanja vrijednosti Republike“se našao na meti kritika zbog marginalizacije muslimana u Francuskoj.

“Ovaj zakon strogo ograničava postojanje i organizaciju muslimana kao ljudi koji slijede islam i svjesni su svojih prava na državljanstvo”, upozorava čelnik nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Francuskoj Yasser Louati.

“Ministar unutrašnjih poslova Gerad Darmanin ne gubi vrijeme šireći islamofobične ideje i komentare. Iako šuti o separatizmu ekstremne desnice i separatizmu drugih vjerskih zajednica kojima nije stalo da žive zajedno, on i dalje napada islam jer ga niko ne sprječava u tome”, upozorava Louati, te napominje da francuska vlada bez problema može donijeti islamofobične zakone jer muslimanske organizacije nisu uspostavile jedinstvo u Francuskoj čime su dobili ulogu zajednice koja nema stav o društvu i ne učestvuje u javnim raspravama, ali je izrazi nada da će zakon koji je usvojen u parlamentu neke nevladine organizacije iznijeti pred Državno vijeće i Ustavno vijeće.

Nacrtu zakona su se suprotstavile opozicione ljevičarske političke frakcije unutar parlamenta, kao i organizacije civilnog društva, intelektualci, akademski radnici i istraživači, koji to vide kao kršenje javnih sloboda.

Smatraju da se tim zakonom žele “stigmatizirati i marginalizirati muslimani” i od njih napraviti žrtveno janje za neuspjehe predsjednika Macrona u vanjskoj i unutrašnjoj politici, borbi protiv pandemije koronavirusa i oživljavanju ekonomije, izvještava AA.

Globus

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282166474224781

Islamska Zajednica