preporod

The Economist: Iako demonizirani, muslimani nisu zaustavljeni u svom impresivnom rastu

Zločini iz mržnje prema Arapima - Amerikancima i drugim muslimanima bilježeni su svakodnevno nakon napada 11. septembra 2001, a iako su posljednjih godina smanjeni u odnosu na to vrijeme, te „brojke“se nikada nisu vratile na razinu prije napada, pokazuju podaci FBI-a .

S druge strane časopis The Economist u svom istraživanju objavljenom u povodu 11. septembra navodi da je „proteklih dvadeset godina bilo uglavnom zlatno doba za američke muslimane“, te ističe da se u tom periodu njihov broj udvostručio, a njihova važnost, prisutnost u javnom životu, eksponencijalno povećala. The Economist, također, podsjeća da su muslimani nakon 11. septembra 2001. godine bili suočeni sa brojnim izazovima i da su mnogi od njih bili žrtve nasilja i diskriminacije jer je nakon tih napada pokrenuta žestoka kampanja islamofobije koja je poticana sa svih nivoa vlasti. Islam i muslimani su bili stalna meta tokom predsjedničkih kampanja, naročito od strane republikanaca. Osim Georga Busha, Donald Trump i njegovi republikanci su bili najekstremniji u toj kampanji tako da je Trump tokom svog predsjedničkog mandata donio uredbu o zabrani ulaska građana iz nekoliko muslimanskih zemalja, navodi The Economist, te napominje da su pored politike, američki mediji bili najuticajniji izvor širenja islamofobije., te da su veliki doprinos u širenju mržnje prema islamu i muslimanima dale i brojne nevladine organizacije i ekstremni politički pokreti. Sva ta demonizacija nije zaustavila impresivan uspom američkih muslimana proteklih dvadeset godina, navodi list.

„Proteklih dvadeset godina bilo je zlatno razdoblje za američke muslimane, jer se njihov broj udvostručio na 3,5 miliona, a prisutnost muslimana u javnom životu eksponencijalno se povećala“, navodi se u istraživanju časopisa

The Economist, ističući da se broj džamija nakon 2001. godine udvostručio, a američki muslimani su danas najobrazovanija vjerska manjina. Tako je postotak muslimanskih liječnika u Michiganu 15%, iako čine samo 3% populacije, ili čak i manje u odnosu na ukupan broj stanovništva. Zabilježen je i porast broja muslimanskih umjetnika, novinara i političara. Osim Rashide Tlaib i Ilhane Omarn, muslimanki koje su izabrane u američki Kongres, veliki broj muslimanskih dužnosnika izabran je u školske odbore i lokalne zajednice, navodi The Economist.

Globus

bs-ba

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

2021-09-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282368337774624

Islamska Zajednica