preporod

Svjetski mediji na meti kritika zbog ignoriranja smrti palestinske djece

„Izvještavanje zapadnih medija o ubistvu 15 ljudi, uključujući četvero djece, u izraelskom napadu na Gazu koji je navodno ciljao tri pripadnika pokreta Palestinski islamski džihad (PIJ) oštro je osuđeno na društvenim mrežama“, izvještava Al-Jezeera. U danima koji su slijedili nakon toga izraelski napadi su nastavljeni i broj civilnih žrtava je prešao brojku od 31 stradalim na izraelskoj strani.

Prvi dan ovih najnovijih smrtonosnih napada na Gazu, 9. maj, bio je na naslovnicama širom svijeta, ali ton izvještavanja uvelike je varirao, te su izazvane rasprave na društvenim mrežama zbog načina na koji je nekoliko medija izvještavalo, upozorava Al-Jezeera.

Korisnici društvenih medija ukazali su na naslove koji su izostavljali ubijenu djecu i fokusirali se na tri mrtva člana PIJ-a, koji su identificirani kao Jihad al-Ghannam, Khalil al-Bahtini i Tariq Izz el-Deen. Izraelske snage gađale su rezidencijalne stanove u različitim dijelovima Gaze, ubivši brojne civile koji su bili članovi porodica ili susjedi komandanata PIJ-a, navodi Al Jazeerin reporter Youmna El Sayed koji je izvještavao iz Gaze.

New York Times je posebno kritziran jer je implicirao da su “obje strane” imale jednak razlog za strah od eskalacije nakon napada kada je neravnoteža moći između Palestinaca u Gazi i izraelskih dobro naoružanih snaga sigurnosti tako velika.

„Kanadska organizacija za pravdu i mir na Bliskom istoku“objavila je da medijski opis ubijenih civila među kojima su i djeca s izrazom „deset drugih“nisu prihvatljivi, pri tome navodeći naslove vodećih novinskih kuća gdje se takav izraz koristi.

Izraelska vojska je rekla da su zračni napadi, pod kodnim nazivom „Operacija Štit i Strijela“bili usmjereni na ljude odgovorne za nedavne rakete ispaljene prema Izraelu.

Globus

bs-ba

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282570202460401

Islamska Zajednica