preporod

Trodnevni susreti studenata Fakulteta islamskih nauka s omladinom u Beču

UMIHANA ŠOŠIć FOTO: EMILL KALLABA

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka UNSA u saradnji s Islamskom zajednicom Bošnjaka u Austriji i Mrežom mladih Beč, a uz podršku Fakulteta islamskih nauka UNSA i Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, organizovalo je trodnevno druženje omladine u dijaspori sa studentima i studenticama FIN-a, u periodu od 3. marta, pa do 5. marta 2023. godine. Cilj ovih susreta jeste međusobno upoznavanje i umrežavanje omladinaca uz razgovor o domovini, vjeri i identitetu. Na susretima je prisustvovalo 50 studenata i studentica FIN-a, omladinci iz Beča, ali i brojne džematlije.

Prvi susret održan je 3. marta u džematu Bosna, gdje je upriličen edukativni kviz “Upoznaj svoju domovinu”, niz interaktivnih igara, kroz koje su omladinci ponovili ali i dodatno proširili znanje o njima samima i Bosni i Hercegovini. Centralni susret i panel-diskusija o temi “Domovina kao amanet” održani su u subotu, 4. marta, nakon jacija-namaza u Islamskom centru Ebu Hanife u Beču. Na panelu su govorili Umihana Šošić, predsjednica Udruženja studenata FIN-a, Šejla Nezirević, urednica web-portala “Mlađak” i aktivisti Mreže mladih Beč, Ejub Belajbegović i Emsel Husika. Također, Akademski hor FIN-a je sve prisutne počastio izvedbom nekoliko ilahija i kasida. Poseban dio programa bio je odvojen za diskusiju, a mladi ljudi su ga iskoristili kako bi podijelili svoja iskustva, razmijenili mišljenja i upoznali različite perspektive života u BiH i dijaspori.

Zahvaljujemo Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, Fakultetu islamskih nauka UNSA, Islamskom centru Ebu Hanife u Beču, te autoprevozniku Vildan Tours d.o.o. što su prepoznali značaj ovakvog putovanja i pružili značajnu finansijsku podršku u organizaciji istog.

Mozaik

bs-ba

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282742001030371

Islamska Zajednica