preporod

Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama

SARAJEVO - U Multimedijalnoj sali Kovači Javne ustanove Fond Memorijala Kantona Sarajevo 7. marta je predstavljena knjiga “Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama”, autora Ibrahima Bećirovića. O knjizi su ovom prilikom u svojstvu promotora govorili prof. dr. Emir Suljagić, prof. dr. Alija Kožljak, prof. dr. Selmo Cikotić i autor Bećirović. Autor je preživio genocid u Srebrenici, a ovom knjigom, kroz sudske presude, donosi hronologiju događaja u operaciji “Krivaja - 95” u kojma su vojska i policija RS-a počinile raznovrsna krivična djela, među kojima je i krivično djelo genocida. Knjiga “Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama” je rezultat višegodišnjeg istraživanja provedenog analizom sadržaja više pravosnažnih presuda MKSJ i Suda Bosne i Hercegovine i mnogobrojnih dokumenata vojske, policije i drugih institucija entiteta RS.

Izložba o historiji pismenosti

MOSTAR - Dokumentarna izložba o historiji pismenosti na bosanskom jeziku “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti” upriličena je u mostarskom Centru za kulturu. Na izložbi su prikazani i primjeri alhamijado književnosti, tekstovi pisani bosanskim jezikom na arapskom pismu. „Ovdje su izloženi i eksponati gdje se vidi bogatstvo pismenosti poligrafijske strukture, jer smo pisali i na bosanskoj varijanti glagoljice, bosanskoj ćirilici (bosančici) i na bosanskoj varijanti arebice, kao i na dva savremena pisma ćirilici i latinici“, kazao je Jasmin Hodžić, direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Premijera filma “Na krovu svijeta Alagić”

TRAVNIK – U Centru za kulturu općine Travnik 24. februara upriličena je premijera dokumentarnog filma „Na krovu svijeta“koji kroz prizmu nevjerovatnih akcija oslobađanja velike teritorije BiH od 1993. do 1995. godine predstavlja lik i djelo generala Mehmeda Alagića. Nakon Travnika, film autora Avde Huseinovića prikazan je i u Sarajevu, povodom Dana nezavisnosti BiH, ali i 20-godišnjice smrti generala Alagića. Film je urađen u koprodukciji Udruženja Reakcija i Federalne televizije. „Nekada je teško gledati i prisjećati se toga, ali zbog budućih generacija, zbog naše slobode, nezavisnosti, mislim da moramo više pažnje pridavati ovakvim manifestacijama, događajima, produkciji i filmovima“, istakao je Ahmed Kulanić, direktor JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo u čijim prostorijama je i održana promocija. Film je dostupan i na You Tube.

Knjiga o zločinima nad muslimanima sreza Priboj

SARAJEVO - Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka organiziralo je promociju knjige „Da pravda ne

Utihne“(žrtve zločina nad Muslimanima na području sreza Priboj na Limu od 1941-1945. s posebnim naglaskom na 1943. godinu), koju je uredila grupa saradnika: Faruk Dizdarević, Muaz Hasanagić, Muharem Hamzić, Hilmo Zeković i Milan Radanović. Na promociji su govorili prof. dr. Enes Durmišević i akademik Faruk Dizdarević.

U Crnoj Gori o “Ontologiji islama”

ROŽAJE - U Rožajama je organizirana promocija knjige “Ontologija islama” autora akademika Ferida Muhića. Knjiga obiluje velikim pitanjima na koja su dati hrabri odgovori koji zaslužuju pažljivo i brižljivo razmatranje. Knjiga za koju se može reći da započinje novu epohu kada je u pitanju bošnjački narod i djelo koje predstravlja veliki projekat. Organizator promocije bila je Bošnjačka akademija nauke i umjetnosti.

Kultura

bs-ba

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/283042648741091

Islamska Zajednica