preporod

4. džuz

ELVEDIN EF. SUBAŠIć, SARAJEVO

Učetvrtom džuzu, ajetima sure Alu Imran, Allah, dž.š. nas podstiče da kao muslimani budemo svjesni svoje jedinstvenosti među drugim narodima te svoga jedinstva. Jedinstvenost se očituje u Njegovom opisu zašto smo najbolji narod i da kao takvi ustrajemo na svojoj originalnosti bez obzira na okolnosti. Jedna od okolnosti o kojima početak džuza govori jeste gubljenje svoje originalnosti radi ljubavi ljudi koji ne prihvataju islam, što je i danas izazov pri čemu musliman može da se odriče ili stidi svojih vjerskih principa i kulture kako bi bio prihvaćen kod drugih vjerskih i kulturnih zajednica, a druga okolnost jeste brojnost.

U vrijeme Objave brojnost je izazivala strahopoštovanje kod ljudi. Brojniji narodi ulijevali su strah kod manjih naroda pa tako su i prvi muslimani kao manjina bili izloženi strahu od znatno brojnijeg neprijatelja. Allah ovdje upozorava da brojnost nije presudna i opisuju se uslovi u kojima su muslimani bili na Bedru. I danas taj faktor brojnosti može da utječe na muslimane u smislu osjećaja straha i slabosti ako budu odani svojim vjerskim principima, kao manjinski narod među drugim narodima, ali i kao pojedinac koji se nalazi kao musliman među nemuslimanima, kao klanjač među neklanjačima, kao jedini postač u firmi sa stotinama nepostača...

Drugim riječima jedinstvenost ili originalnost se u životu gubi upravo ako čovjek nije dovoljno svjestan činjenice da mu ljubav onoga ko je drukčiji od njega i koji ne dijeli njegove principe nije presudna za njegov opstanak, te ako čovjek vjeruje da se mora u potpunosti prilagoditi brojnijim grupama i njihovim principima kako bi opstao.

Uporedo Allah, dž.š. u džuzu naglašava jedinstvo muslimana koji bi se trebali držati Allahovog užeta bez obzira na brojnost. Jedinstvo je to koje čuva jedinstvenost i originalnost. To jedinstvo je muslimane sačuvalo na Bedru kao i muslimane u Bosni od 1992. do 1995. godine. U oba slučaja jedinstvo je sačuvalo jedinstvene narode. Sam čovjek se osjećaja snažnijim, bez obzira na njegovu vidljivu i mjerljivu snagu, ako se nalazi u ozračju jedinstva. Tako osoba u nemuslimanskom okruženju, kao što je dijaspora, mnogo lakše čuva svoju originalnost ako pripada nekom džematu. Razaranje jedinstva čini rastrojenim i pojedinca i grupu. Stoga, mnogi pojedinci i porodice umjesto da pronađu faktore koji utječu na njihove međusobne odnose i jedinstvo oni nastoje pronaći druge krivce, strane faktore i vanjske neprijatelje. Naravno, jedinstvo ne smije biti samo parola i upravo oni koji mu tako pristupaju bivaju podijeljeni unutar sebe, svojih redova i članova.

Džuz upozorava da jedan narod, sistem, zajednica ne smije ovisiti o pojedincu ma koliko on velik bio. Ako bi poslanik umro ili bio ubijen zar biste se stopama svojim vratili – pita Gospodar ashabe, ali i sve nas. Poslanik, a.s. je bio važan, ali on sam nije islam, nije sistem. U svakodnevici našoj vežimo se za kvalitetan sistem i popravljajmo ga, a ne za pojedinca bez obzira koliko dobar bio i kakve (liderske) sposobnosti imao. On će otići, a šta ostavlja iza sebe?

Ramazan Mubarek Olsun!

bs-ba

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/283098483315939

Islamska Zajednica